En bra lördag.

publicerat i Allmänt, Inredning, Recept;
Dagen började i stallet efter en liten sovmorgon. Idag hoppade Alva Lotus på det raka bettet och det gick super. Lotus verkade trivas toppen och han lyssnade bättre på Alva. Så bra, för det raka bettet är ett snällt bett.
 
Sötaste i världen!
 
Efter stallet blev det käk, julklappsinköp, hundbad och städning. Därefter var det dags att ta tag i Lussebullebaket. Vi gjorde som alla andra år, jag fixar degen och barnen bakar ut.
 
 
 
Det är så mysigt att baka med barnen. Julmusiken är på och de sitter tillsammans vid bakbordet som min morfar har gjort och bakar ut degen. Jag njuter! Det är några år till som vi kan göra det, sedan blir de vuxna och har sina egna liv och sina egna degar att baka ut...
 
 
Det blev allt några Lussekatter. De räcker väl ett litet tag i varje fall. Goda var de allt! Jag har ett recept som jag alltid kör och som jag tycker är bra. Delar med mig av det här:
 
Lussekatter ca 40st
150gr smör eller margarin
4 dl mjölk
1 dl kesella
50 gr jäst
1 1/2 dl vit sirap eller socker
1 gr saffran
1/2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
russin
ägg till pensling
 
Gör så här: 
Smält smöret. Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Blanda smör, mjölk, kesella och rör i jästen. Tillsätt sirap, stött saffran och salt. Arbeta in det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills degen är blank och slät. Låt degen jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek i ca 20-30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och knåda lite. Dela degen i två delar. Rulla dem till längder och skär varje längd i 20 bitar. Forma till lussekatter i olika modeller. Lägg "katterna" på en plåt med bakplåtspapper och tryck i russinen ordentligt. Låt dem jäsa i ca 35-40 min under duk. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225-250 graders ugnsvärme i 8-10 min 
 
Idag har vi också tagit in granen. När Johan tog bort soffan och städade hittade han en skatt... Sessans skatt ha, ha. Där fanns alla våra hårband som försvunnit. Hon älskar att leka med hårband :) Så söt hon är som samlat ihop dem på ett ställe.
 
Skatten :)
 
 
I morgon ska barnen få klä granen. Den kommer inte vara en såndär modern pyntning med endast en färg, utan här kör vi gott och blandat. Förhoppningsvis får granen stå ifred. Vi får väl se hur det går när vi har tagit in årets leksak till katterna ha, ha.
 
Nu har jag inte så många julklappar kvar att köpa och det känns riktigt bra. Det är mycket nu i veckan som kommer så de sista julklapparna får jag ta när jullovet börjat.
 
Hoppas ni har haft en bra lördag.
 
Kram Malin

Kommentera inlägget här :