Vår nyårsmeny!

publicerat i Allmänt, Gott & Blandat, Recept;
Ja, vad åt vi igår på självaste nyårsafton? Jo, till förrätt blev det toast skagen.
Ingredienser till 4 port:
400gr stora räkor med skal
1 citron
2 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
dillvippa till garnering
4 skivor vitt formbröd
4 msk löjrom
smör
salt
vitpeppar
 
Gör såhär:
Skala och grovhacka räkorna. Skär tunna klyftor av citronen och spara till servering, 1 klyfta per bröd. Blanda räkorna med majonnäsen. Smaka av med färskpressad citronjuice, salt och nymalen vitpeppar. Vänd ner den finhackade dillen. Ställ svalt. Skär bort kanterna på brödskivorna. Stek dem frasiga i lite smör i en stekpanna. Fördela röran över bröden. Toppa med löjrom och dillvippa. Servera citronklyftan till.
 
Till varmrätt efter tips, fick bli svamp- och parmesanöverbakad filé med potatisgratäng 
Ingredienser till 4 port:
ca 700gr filé, t.ex. oxfilé, lammytterfilé eller fläskfilé.
1 msk smör
10 champinjoner, skogschampinjoner eller fryst svampmix (10 champinjoner motsvarar 3 dl svampmix).
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör eller margarin
salt och peppar
1/2 dl crème fraiche
1 ägg
1 dl riven parmesanost
1/2 dl hackad persilja.
 
Gör såhär:
Skär svampen i tärningar eller tina den djupfrysta svampen. Skala och finhacka löken. Stek svampen i matfettet tills den fått färg, tillsätt löken och stek ytterligare några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Låt svalna. Blanda svampfräset med crème fraiche, äggula, parmesan och persilja. Ställ in i kylen. Putsa köttet, skär filén i portionsskivor. Bryn köttet i matfettet, krydda med salt och peppar. Lägg det i en ugnssäker form och fördela svamp-parmesanöverbaket på köttet. Sätt formen mitt i ugnen ca 10 minuter innan serveringen (tiden är beroende på köttets tjocklek). Innertemperaturen för oxfilé och lamm är 60°C och fläskfilé 72°C.
 
Tilll efterrätt serverades skumtomtepannacotta.😀
Ingredienser till 6port:
100gr skumtomtar
5 dl vispgrädde
skumtomtar och vispad grädde till garnering
färska hallon
 
Gör såhär:
Klipp eller skär skumtomtarna i mindre bitar. Koka upp grädden, lägg ner godiset och rör tills de har smält, sjud eventuellt lite till om det är svårt att smälta godiset. Häll upp i mså glas, burkar eller skålar. Låt stean i kyl minst tre timmar. Du kan med fördel göra denna efterrätten dagen innan du ska servera den. Garnera gärna med extra skumtomtar, grädde och färska hallon.
Det blev väldigt gott alltsammans!😀
 
Kram Malin💕

Kommentera inlägget här :