Flädersaft

Recept / Permalink / 1
För några dagar sedan såg jag att fläderbusken kommit igång med att blomma. Det var inte så många blommor som slagit ut, men igår såg jag att det hade kommit massor av blommor.
 
 
Nu när det är så torrt och varmt så gäller det att ta vara på blommorna så idag har jag plockat fläderblommor och gjort flädersaft.
 
Till en sats med saft går det åt 40 blomklasar.
 
 
Nu ska saften stå och dra några dagar så jag får hålla mig till tåls tills det är dags att få smaka på årets flädersaft. Är det någon som är sugen på att göra flädersaft så kommer receptet här:
 
 
Flädersaft
 
  • 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
  • 2 liter vatten
  • 1,5 kg socker
  • 3 citroner
  • 50 gram citronsyra
  • 2 krm natriumbensoat, valfritt
  1. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
  2. Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm).
  3. Skölj citroner och skär i bitar samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
  4. Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
  5. Låt svalna något och täck över fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt flädersaften stå svalt att dra i minst ett tre dygn.
  6. Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
  7. Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
  8. Dags att förpacka flädersaften - fördela därefter flädersaften i rena glasflaskor, petflaskor, glasburk eller frys in i burkar eller istärningstråg (häll inte upp ända till kanten då flädersaften sväller när den fryser).
 
Det är så enkelt att göra flädersaft så får ni tag på blommor så tycker jag att ni absolut ska pröva. Det är så gott, en riktig smak av sommar!
 
Nu ska jag snart göra mig iordning för att åka till stallet. Alva och Lotus ska träna för Tord ikväll. Det ska bli riktigt kul!
 
Hoppas ni har det bra i värmen!
 
Kram Malin och glöm inte "gilla-hjärtat".
#1 - - emma:

mums!

Svar: Ja, visst är det :)
Malin

Till top