Flädersaft

publicerat i Allmänt, Recept;
För några dagar sedan såg jag att fläderbusken kommit igång med att blomma. Det var inte så många blommor som slagit ut, men igår såg jag att det hade kommit massor av blommor.
 
 
Nu när det är så torrt och varmt så gäller det att ta vara på blommorna så idag har jag plockat fläderblommor och gjort flädersaft.
 
Till en sats med saft går det åt 40 blomklasar.
 
 
Nu ska saften stå och dra några dagar så jag får hålla mig till tåls tills det är dags att få smaka på årets flädersaft. Är det någon som är sugen på att göra flädersaft så kommer receptet här:
 
 
Flädersaft
 
 • 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
 • 2 liter vatten
 • 1,5 kg socker
 • 3 citroner
 • 50 gram citronsyra
 • 2 krm natriumbensoat, valfritt
 1. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
 2. Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm).
 3. Skölj citroner och skär i bitar samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
 4. Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
 5. Låt svalna något och täck över fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt flädersaften stå svalt att dra i minst ett tre dygn.
 6. Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
 7. Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
 8. Dags att förpacka flädersaften - fördela därefter flädersaften i rena glasflaskor, petflaskor, glasburk eller frys in i burkar eller istärningstråg (häll inte upp ända till kanten då flädersaften sväller när den fryser).
 
Det är så enkelt att göra flädersaft så får ni tag på blommor så tycker jag att ni absolut ska pröva. Det är så gott, en riktig smak av sommar!
 
Nu ska jag snart göra mig iordning för att åka till stallet. Alva och Lotus ska träna för Tord ikväll. Det ska bli riktigt kul!
 
Hoppas ni har det bra i värmen!
 
Kram Malin och glöm inte "gilla-hjärtat".

Sommarfest

publicerat i Allmänt;
Idag på morgonen, när jag gick utanför dörren och värmen bara slog emot mig var det som om all energi försvann. Hur sjutton ska jag orka jobba i denna värme? Hur ska eleverna orka? 30 grader varmt har det varit ute idag. I klassrummet var det 25 grader när vi slutade dagen men jag vet om de klassrum där temperaturen varit 28 grader. Helt galet! Jag och alla eleverna lyckades genomföra dagen, men det är tufft i denna värmen. Det gäller att dricka mycket och påminna eleverna att dricka.
 
Efter jobbet åkte jag raka vägen ut till stallet och gav hästarna eftermiddagsmat. Därefter åkte jag hem och tog lite mellis för att sedan åka ut till stallet igen ihop med Alva. När det är såhär varmt är frågan, vad sjutton ska man hitta på med Lotus? Antingen skulle det bli skogen eller en sväng i paddocken. Om vi skulle ut i skogen skulle Alva och Lotus få slåss mot en massa mygg, så det fick bli ett kort med effektivt ridpass i paddocken. De red ungefär en kvart-tjugo minuter och det räckte för idag. Lotus blev så svettig.
 
Svettig Lotus 💕
 
Han fick en skön dusch efteråt vår lille häst :)
 
Efter stallet blev det dusch och lite fix, för ikväll var det dags för sommarfest med den ena klassen som jag jobbar i. Det var en sådan trevlig sommarfest! Bra anordnat med fotbollsbrännboll, barn mot vuxna, fika på medhavd matsäck eller grill för dem som ville, fri lek för barnen. Kvällen var så skön! Precis lagom varm. Det blev mycket prat och skratt. Det är en fantastisk klass som min arbetskompis Linda och jag lämnar ifrån oss och på skolavslutningen kommer det bli väldigt tufft att hålla tårarna borta...
 
 
Linda och jag avtackades med varsin väldigt fin present. Det är en present som jag kommer att njuta av hela sommaren och minnas alla underbara ungar!
 
Nu ska jag fixa flätor på Siri och sedan är det dags att sova.
 
Kram Malin (glöm inte att klicka på hjärtat)

Varmt!

publicerat i Allmänt;
Ja, hur ska det sluta med denna värme. Så långt som det går att se på SMHI:s app så finns det inte en regndroppe i sikte. Det är skönt med sol och värme men det behövs regn! Jag tänker mest på alla bönder och hur det ska gå för dem. Är man som jag, hästägare, så vill jag ha tag på hö och kommer det inget regn så växer inte gräset.
 
Blommorna blommar för fullt. Vår fina buske i trädgården som brukar blomma vid skolavslutningen, blommar nu och kommer troligtvis vara överblommad när det väl är dags för skolavslutning.
 
 
Fläderbusken har kommit igång ordentligt och jag måste ta tag i att göra saft. Det finns nog inget godare än flädersaft på sommaren.
 
Förra veckan fick jag äntligen veta vad jag ska göra i höst. Nu i vår lämnar jag och mina två kollegor våra treor, mina kollegor visste jag skulle gå ner och ta var sin etta, men vart skulle jag ta vägen... Jo, när höstterminen börjar kommer jag jobba i åk 1 tillsammans med mina två kollegor som jag jobbat med de senaste tre åren! Vilken lycka! Vi jobbar så bra ihop, vet precis var vi har varandra, det kan inte bli bättre! 
 
 
Nu hoppas jag att det går att sova i natt. Det är så varmt i vårt sovrum trots att vi har öppet utåt.
 
Just nu längtar jag ut till sjön för att bada. Det ska bli underbart att göra det i helgen. Hoppas ni har haft en bra start på veckan! Tänk i morgon är det redan onsdag...
 
Kram Malin